19. října 2015

Pečená červená řepa s kozím sýrem a bazalkou



Když se řekne červená řepa, rozdělí to většinou lidi na dva tábory. Jedni ji od malička nenávidí, druzí naopak milují. Pravdou je, že jsem jí až donedávna moc neholdovala. Tedy do té doby, než jsem ochutnala tu pečenou. S kozím sýrem, olivovým olejem a ořechy. Zamilovala jsem se na první sousto. Dnes vám přináším recept na tuto pochoutku, která zlomí i zaryté odpůrce řepy. Věřte mi. A je to zatraceně jednoduché. 

POTŘEBUJETE:

Čtyři červené řepy
olivový olej
balzamikový ocet
hrubozrnná sůl
kozí sýr
čerstvou bazalku nebo špenát
(vlašské ořechy)

POSTUP:

Řepy omyjeme, zabalíme do alobalu nebo pečícího papíru. Pořádně utěsníme, aby nevytekla šťáva. Pečeme na plechu v troubě na 200°C 2 hodiny. Můžete také péct stejně dlouho v remosce. Výhodou remosky je to, že nespotřebuje tolik energie. Pokud remosku nemáte a nechcete kvůli řepě rozehřívat celou troubu, přidejte ji na plech až budete péct třeba maso nebo jakékoliv jiné jídlo. Upečená oloupaná řepa se nemusí konzumovat hned. V lednici vydrží až 3dny.
Po upečení řepu propícháme vidličkou a oloupeme. Slupka jde dolů dobře. Jen si dejte pozor, řepa hodně barví, tak si pak rychle umyjte ruce :). Nakrájejte ji na plátky, zakápněte olivovým olejem, balzamikem, osolte a ozdobte kozím sýrem a lístky bazalky či špenátu. Perfektní je také v kombinaci s vlašskými ořechy. Pokud je máte, neváhejte. 

5 komentářů:

  1. Aww, to zná a vypadá skvěle! Červenou řepu a kozí sýr fakt miluju, ale nenapadlo by mě to zkombinovat. Musím to brzy vyzkoušet.

    Days of Daysy
    :)

    OdpovědětVymazat
  2. no výborný recept. dneska jsem ho uvařila mým dětem a moc si pochutnali. jen osobně mám problém s digestoří nad sporákem. prvně vůbec nenasávala páru a pak až moc :). tak manžel to musel vymyslet tak, že tam dal nějakou příchytku na kabel a do ní dal kabel od digestoře. a nepobírala jsem, jak to situaci zlepšilo. tak nakonec být vyučený instalatér není tak špatný :)

    OdpovědětVymazat
  3. Máme konečně nový sporák i s digestoří, což se nám podařilo s manželem sehnat za velice výhodnou cenu přes internetový bazar https://www.biginzerce.cz/ a já si díky tomu můžu užívat bezstarostného vaření z jakéhokoliv receptu, který mne napadne nebo ho najdu zrovna na vašem blogu :-) Jelikož mám k dispozici indukční desku, tak je všechno strašně jednoduché oproti těm starým technologiím :-) Rozhodně vyzkouším upéct i tuto červenou řepu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda v kuchyni experimentuji, a tak zkouším vše nové, co mi přijde dobré. Všechny kamarádky mi posílají nové recepty, které najdou a já je pak pozvu na ochutnávku. Poslední novinka byla maca, která je velice dobrá a dá se v prášku přidat prakticky do všeho, pro svou vynikající oříškovou chuť.

    OdpovědětVymazat
  5. Super, moc díky za nápad na skvělé a zdravé jídlo :-). Protože inspirace není nikdy dost. Mě osobně vaření hodně baví a ráda v kuchyni zkouším nové věci. No a tenhle recept stoprocentně vyzkouším také. Jen si k tomu ještě zakousnu nějaký dobrý kus pečiva a budu spokojená :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! :)