zdroj: Šárka Navrátilová |
Jste nadšení kuchtíci, ale neumíte uvařit malou porci a není nikdo
pro koho byste mohli uvařit, i když vám to dělá radost? Rádi byste se dozvěděli
zda to vaše kuchařské umění stojí za to? Chcete se seznámit s novými lidmi?
Chcete si užít neobvyklou atmosféru pouliční mezinárodní události? Tak přesně
pro vás je unikátní koncept jednodenní restaurace, kavárny, čajovny (jak
chcete).
Poslední Restaurant day se konal 17. srpna
a já mohu hrdě prohlásit, že jsem se toho brněnského zúčastnila, ačkoliv pouze
jako host. Díky této akci jsem se taky dozvěděla o obchůdku Pokojík, kde
najdete spoustu krásných originálních šperků, tašek i oblečení, a který celou
akci zaštiťoval. Všechno se tedy, jak je zjevné, odehrává venku. Na ulici.
Někteří hosté se zúčastnili na základě pozvánky na facebooku, jiní se náhodně
zastavovali po cestě do obchodu, z procházky se psem nebo z nedělního běhu
Lužánkami. Té vůni, hudbě a celkové přátelské atmosféře prostě málokdo odolal.
A to je dobře! Přesně to je totiž jeden z důvodů vzniku celého nápadu
jednodenní gastronomické provozovny. Spojovat lidi, šířit kulturu a užít si
příjemný den u dobrého jídla. A protože láska prochází žaludkem, není divu, že
se po chvilce strávené mezi stánkem s čokoládou a překapávanou kávou cítíte
jako součást velké rodiny.
Otevřít si takovou jednodenní prodejnu pochutin je snadné. Stačí vám nějaký stolek, papírové nádobí, kasička a pochopitelně to co jste vlastnoručně připravili. Vzhledem k tomu, že to není pravidelná výdělečná činnost neodvádíte žádné daně a podobně, takže se není vůbec čeho bát.
A kdo šel s kůží na trh v rámci brněnské
metropole?
zdroj: Šárka Navrátilová |
zdroj: Šárka Navrátilová |
Co mě velmi zaujalo, byl stánek s názvem Královny food. Nejen
proto, že se od něj táhla nejdelší fronta, ale zejména z toho důvodu, že
myslely opravdu na všechno, tedy i na pitný režim, a ve své nabídce měly mimo
jiné i osvěžující mošt. Kromě toho jsem od nich ochutnala epesní domácí tortillu
s dýňovou pomazánkou (všímáte si mé posedlosti dýní, jo?), kamarádce jsem
ukousla tortillu na sladko s ostružinovým chutney (čti čatný) a když u vedlejšího stolku
došlo pečivo, byly holky připravené se okamžitě podělit.
zdroj: Šárka Navrátilová |
Další, neméně zajímavý zážitek, jsem měla u stánku ajala chocolate.
Dozvěděla jsem se, že je možné takřka „na koleni“ v domácích podmínkách
provozovat manufakturu na čokoládu. A ne ledajakou. Kvalita se tady snoubí s originalitou.
Doporučuji především těm, co mají v oblibě opravdu hořkou a poctivou
čokoládu z kakaových bobů a rádi zkouší nové chutě. V ajale totiž
dostanete například čokoládu s krystalky mořské soli, semínky chilli nebo
různými druhy ořechů. A protože jíst se má i očima, oceníte krásný obal s nápisem
100% lásky. To chceš!
A to je pouze malý výběr toho co jste mohli na Smetance ochutnat.
Příští Restaurant day se bude konat 15. listopadu 2014. Místo bude upřesněno a
aktuální informace můžete sledovat na facebookových stránkách Restaurant day
hipsta Brno. PS: vzhledem k tomu, že taky ráda vařím, jsem se rozhodla pro
příště kromě ochutnávání taky něco sama připravit a doufám, že vás článek
motivoval a zapojíte se taky. Ať už jako provozovatelé nebo hosté.
Oficiální stránky organizace : http://www.restaurantday.org/
Facebook RD v Brně : https://www.facebook.com/pages/Restaurant-Day-Hipsta-Brno/1522656447956241?sk=timeline
Facebook RD v Brně : https://www.facebook.com/pages/Restaurant-Day-Hipsta-Brno/1522656447956241?sk=timeline
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář! :)