Variaci této polévky jsem poprvé ochutnala v orientální restauraci Kupé na Veveří. Byla hustá a plná chuti. Od té doby miluju červenou čočku na všechny způsoby a vždy, když polévku vařím, dělám ji trošku jinak. Někdy do ní přisypu chilli, někdy čerstvý zázvor a někdy obojí. Nebo jen kari a na závěr zjemním smetanou. Úžasné je, že jakkoliv tuto polévku dochutíte, vždy bude úžasná. Domnívám se, že je ta čočka zkrátka kouzelná.
Je to jedna z mála polévek, které nemixuju. Miluju tu strukturu. Mrkev, rajčata a čočka. Všechno ladí. A spousta koření. Až by si někdo mohl myslet, že to vadí. Naopak. Je to pokrm orientální a pikantní. A jako takový musí vonět dálkami a na dálku :). Tady je recept, který jsem si vymyslela naposled.
POTŘEBUJEŠ:
Cooking cream s bylinkami (nebo olivový olej)
1 cibuli
3 stroužky česneku
1-2 centimetry čerstvého zázvoru
1/2 lžičky chilli kroužků (nebo klasického chilli koření)
2 lžičky kari
2 lžíčky libečku
4 větší mrkve
2 velká rajčata
hrnek propláchnuté loupané červené čočky
1 litr vody
bazalka
sůl
zakysaná smetana
POSTUP:
Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Nastrouháme k tomu zázvor (nebo jej proženeme lisem na česnek. Funguje to perfektně a je to rychlejší). Přidáme veškeré koření kromě bazalky a na mírném ohni opékáme aby se vůně hezky rozvinula. Přidáme oloupané a na kolečka nakrájené mrkve a ještě pořádně obalíme v kořeněné směsy v hrnci. Přidáme také na kousky nakrájená rajčata a promíchámě. Zalijeme vodou. Jen tolik, aby byly ponořeny všechny ingredience. Vaříme 5 minut. Poté přidáme hrnek propláchnuté čočky a dolijeme zbytkem vody. Přidáme pár lístků čerstvé bazalky. Vaříme dokud čočka nezměkne a nezahustí polévku. Trvá to zhruba 10-15 minut. Osolíme podle chuti. V případě potřeby ještě dolijeme vodou, pokud nechceme polévku tolik hustou. Servírujeme se lžičkou zakysané smetany a lístky bazalky. Pokud máte rádši intenzivní chutě, smetanu nedávejte. Polévku velmi zjemní.
Taky mám podobný recept. Od té doby, co jsem se naučila jak zavařit uzené maso ho navíc doplňuji uzeným ze skleničky nebo plechovky. A když si dáte takhle uprostřed zimy dobrou polívku s uzeným a čočkou, to jsou naprosté a totální gastronomické hody. .) Schválně to zkuste taky, kdo to čtete! :)
OdpovědětVymazatMňam, to vypadá opravdu moc chutně a lákavě! <3 Já miluji čočku, takže jsem přesně sháněla nějaký takovýhle recept. Koupila jsem si totiž super termosku na jídlo, kterou jsem sehnala na jednom skvělém e-shopu, tak teď vymýšlím, co si do ní dám, na zítřejší několika hodinovou cestu vlakem! :-)
OdpovědětVymazatTak musím uznat, ač o sobě všude možně říkám, jaká jsem skvělá a zkušená kuchařka, že takovou voňavou orientální polévku mne nikdy nenapadlo uvařit :-) Určitě se do toho ráda o víkendu pustím, protože čekáme návštěvu na rodinnou oslavu - tak snad to bude mít úspěch :-) Navíc mi do té doby přijdou zcela jistě objednané hrnce a pokličky, které jsem přes slevové kupony sehnala opravdu za hubičku ;-)
OdpovědětVymazatJá si také potrpím na kvalitních surovinách a také na nějakých doplňcích stravy, bez nichž si už ani život nedovedu představit. Tak třeba poslední rok žiju na guaraně a opravdu je to druh bylinky, která mně dodává potřebné vitamíny a minerály, jež moje tělo dříve tak moc nepřijímalo.
OdpovědětVymazatRecept mi připomíná Himalájskou polévku s houbami shitake a sušenými meruňkami......určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazat