24. srpna 2015

Vitalité

Do Vitalité chodíme často s kolegy na obědy. Denně mají na výběr z velkého množství zeleninových salátů, mas i příloh. Můžete si vybrat a nakombinovat to, na co máte zrovna chuť nebo využít některých meníček. Většina lidí ze začátku odradí cena jídla. Vzhledem k tomu, že je vše (kromě meníček a dezertů) na váhu, je těžké odhadnout kolik si toho vzít, aby vás oběd nevyšel na 150 kč. Časem se to ale naučíte. Někdy bývá problém s teplotou pokrmů. Několikrát se mi stalo, že než jsem si s jídlem sedla ke stolu, bylo už studené. Taky doporučuji chodit nejlíp na 11 hodinu. Kolem 12 se táhne od pultu fronta přes celou místnost. 

Vitalité je skvělou volbou pro sportovce a všechny co se chtějí stravovat zdravě a necpát se denně knedlíky a smažáky. Je ale potřeba si na méně kořeněné jídlo zvyknout. 

Osobně doporučuji salát coleslaw, bramborovou kaši, která je vždycky hned pryč a z méně zdravých jídel bramborové šišky s mákem polité máslem. A když máte malý hlad, tak si můžete vzít jenom polévku nebo salát.Při útratě nad 100 kč máte v ceně nápoj. Občas na to ale slečny zapomínají upozornit. 

Grilovaný lilek a cuketa se sušenými chilli papričkami a kozím sýrem

AKA skvělá lehká večeře.



Protože sezóna cuket je v plném proudu, dávám sem jeden ultra jednoduchý a rychlý recept.
  
Potřebuješ:

1 lilek
1 cuketu
100 g čerstvého kozího sýra (nebo balkánského)
chilli koření
olivový olej

Postup:

Lilek i cuketu nakrájíme neoloupané na tenké plátky. Osolíme a necháme chvíli odpočinout, aby pustily vodu. Osušíme a grilujeme nebo opékáme na pánvi na olivovém oleji. Dochutíme sušenými chilli papričkami a posypeme sýrem. Můžeme servírovat s bagetkou.


20. července 2015

CUKETOVÁ KAKAOVÁ BUCHTA S KARDAMOMEM



Miluju cukety. Naslano i nasladko. V jednom mém oblíbeném podniku na veveří (Kupé) dělají skvělou opékanou cuketu se sýrem. Zkoušela jsem také připravit cuketové nudle, ale ty na mě byly moc pracné. Klasika je polévka z cukety nebo cuketa grilovaná. Recept na skvělý zdravý tatarák najdete ZDE a na rizoto, které jsem dělala včera TADY. Přihodit ji můžete taky na omeletu nebo z ní udělat super slaný koláč. RECEPT TADY. Z cuket se toho dá dělat opravdu mnoho a jelikož je jejich sezóna, přináším vám dnes recept na boží vláčnou kakaovou buchtu, po které se jen zapráší.

POTŘEBUJEŠ:

2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (oloupané a zbavené semen)
2 a čtvrt hrnku polohrubé mouky
2 vejce
1 a půl hrnku cukru krupice
1 vanilkový cukr
půl hrnku holandského kakaa
půl hrnku mléka
půl hrnku oleje
1 lžička soli
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 lžíce kardamomu

POSTUP:

Většinou se míchají zvlášť tekuté a zvlášť sypké ingredience, nicméně já to míchám všechno dohromady a nemám problém :). Předehřejeme si troubu, plech vymažeme olejem a vysypeme moukou. Na něj nalijeme těsto a pečeme na 180°C zhruba 45 minut. Buchta je pěkně vláčná a těsto s voňavým kardamomem a skořicí je tak dobré, že vás bude svádět k ochutnávání ještě za syrova. Ostatně, já tomu nikdy neodolám.

Nechte si chutnat!


6. května 2015

Focaccia z remosky s rajčaty a oreganem



Vždycky jsem měla za to, že kynuté těsto je něco děsivě těžkého na přípravu a obsahuje mléko a vejce. Omyl. Je to velmi jednoduché, když pomineme naučení se určitého grifu ve hnětení. A protože jsem nedávno ochutnala naprosto famózní focacciu se sýrem a rozmarýnem, rozhodla jsem se, že taky zkusím nějakou upéct. No a jak jinak než v remosce!

POTŘEBUJEŠ:

250g hladké mouky
1 lžička sušeného droždí
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
200 ml vlažné vody
vaše oblíbené bylinky (já měla zrovna oregano)
rozpůlená cherry rajčata
hrubá sůl a olivový olej

POSTUP:

Ve velké míse smícháme první tři sypké suroviny, přidáme lžíci oleje a vodu. Vezmeme si na pomoc vařečku a hněteme těsto tak, jako bychom jej chtěli rozdělit na kousky. Od sebe k sobě. Jistě si vzpomenete, jak to dělala vaše máma nebo babička, když připravovala těsto na buchty (aspoň mně to trochu pomohlo :)) Zpracované těsto bez viditelných hrudek dáme, v míse zakryté utěrkou, kynout na teplé místo. Třeba pod peřinu, když už se teď netopí, na 45 minut. Až je těsto vykynuté, to znamená že zvětší svou velikost, rozdělíme jej na dve části, ze kterých vytvoříme bochánky. Vymažeme si formu remosky, vysypeme ji moukou, doprostřed položíme náš bochánek. Prsty z něj uděláme placku vysokou asi 1 cm, potřeme olejem, posypeme hrubou solí a bylinkami a prsty do těsta uděláme pár důlků. Tím dostaneme olej, sůl i bylinky dovnitř těsta. Nakonec do něj zamáčkneme na půlky pokrájená cherry rajčátka. Přiklopíme víko remosky a pečeme okolo 15-20 minut. Potom upečeme druhý kousek. Pokud pečete v troubě tak předehřát na 220°C a péct asi 10 minut.



Focaccia se v remosce peče trochu déle než v troubě, protože má nižší konstantní teplotu. Upečený italský chléb je světlý, na povrchu jen lehce zezlátlý a uvnitř měkký jako houska. Hodí se jen tak na zakousnutí nebo třeba k dobrému sýru či olivám. Myslím, že by se klidně dal i zamrazit a pak před příchodem návštěvy rozpéct.


16. dubna 2015

Domácí špenátové ravioli



Dlouho jsem chtěla doma vyzkoušet domácí těstoviny. Možná proto, že na ně velmi ráda chodím do brněnské restaurace Cattani. Vybavena pouze surovinami a velkým silikonovým válečkem, pustila jsem se do díla za pomoci upraveného receptu "itala v kuchyni" :). Moc věcí k tomu vlastně není potřeba, ale když nemáte stroj na těstoviny, něco se holt naválíte.

POTŘEBUJEŠ:

Na těsto:

400g hladké mouky
4 vejce
lžíce olivového oleje
voda podle potřeby
sůl

Na náplň:

špenát dle sezony (nejlépe čerstvý, ale může být i mražený) cca 300-400g
1 kelímek ricotty
2 stroužky česneku
200g parmazánu nebo Gran Moravia
1 žloutek
máslo
sůl a pepř

POSTUP:

Smícháme všechny suroviny na těsto a vypracujeme hladké vláčné těsto, které dáme aspoň na půl hodiny do lednice. Mezitím si připravíme směs na náplň. Na olivovém oleji krátce osmažíme na kousky nakrájený česnek, přidáme špenát a krátce prohřejeme. Pokud máme mražený tak samozřejmě necháme rozpustit a změknout. Poté necháme chvíli vychladnout, v míse smícháme s ricottou, přidáme polovinu nastrouhaného sýra, dochutíme solí a pepřem, ochutnáme a když je směs podle naší chuti, přidáme žloutek. Pořádně promícháme.



Těsto si vyválíme na 4 díly. Pracuje se s ním pak lépe. Vyválíme na co nejtenší plátky a na 2 klademe lžičkou hromádky směsy. Dalšími dvěma díly těsta přikryjeme, přimáčkneme a odkrojíme čtverečky. Vidličkou pak přimáčkneme okraje. Když vám trocha náplně vyleze, vůbec to nevadí. I když ty moje příšerky vypadaly vážně docela hrozně, uvařily se všechny na jedničku a nic nevypadlo :).
V hrnci přivedeme osolenou vodu s kapkou oleje k varu a vkládáme do ní ravioli. Když vyplavou nahoru, jsou hotové. Ale pozor! Někdy se ty mršky přichytávají na dno a musíte je trošku popostrčit. Uvařené ravioli stačí přelít rozpuštenám máslem a zasypat zbylým nastrouhaným sýrem. Je to luxus!

REMOSKA



Starý dobrý český vynález! Je to vlastně taková malá elektrická kulatá trouba se zapékací mísou dohromady. Pamatuju si, jak jsem byla kdysi u babičky své kamarádky a mluvilo se o rozpékání rohlíků v remosce. No vůbec jsem netušila o čem je řeč. Tak teď už vím a tento poklad se mi dostal do rukou. Remoska je skvělá především pro lidi, co bydlí v malém bytě, nemají dost místa, financí nebo čehokoliv na klasickou troubu. Taky pro všechny co chtějí ušetřit a nevaří zrovna pro desetičlenou rodinu. Náklady na provoz jsou pochopitelně mnohem nižší než za klasickou troubu, kterou musíte celou předehřát ať už v ní pečete třeba jen pár muffinů nebo červenou řepu, která je prťavá a peče se dlouho.



Jídlo z Remosky je šťavnaté a vynikající. Když jsem v ní teď pekla poprvé, říkala jsem si, že je škoda, že to z ní nebude tak vonět jako z klasické trouby. Opak byl ale pravdou. Na víku jsou totiž dva ventilky, které odvádí páru ven, no a s tou párou taky tu boží vůni! Takže o : "jééé tady to krásně voní," nepřijdete :)

A teď už k receptu na zapečené brambory s rajčátkama:

POTŘEBUJEŠ:

půl kila brambor
3 stroužky česneku
1 velký rajčatový protlak
250g cherry rajčat
olivový olej
kousek másla
nastrouhaný tvrdý sýr (já použila Gran Moravia)
1 vejce
bylinky (třeba bazalka, medvědí česnek a oregano)
sůl a pepř

POSTUP:

Připravíme si rajčatovou směs. Do mísy dáme protlak, nakrájená rajčátka, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr, bylinky a sůl a pepř dle chuti, vejce a lžíci olivového oleje. Podle potřeby přidáme trochu vody. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, remosku vyložíme do poloviny pečícím papírem (usnadní vám to práci s mytím), vymažeme olejem a poklademe vrstvou brambor. Na brambory přijde rajčatová směs. Na ni zase brambory. Vrstvy střídáme, zakončíme bramborami, na které nakrájíme kousek másla, přiklopíme víko a teprve teď strčíme do zásuvky a zapneme. Žádné předehřívání :). Pečeme dozlatova, zhruba 35-45 minut. Kontrulujte otvorem ve víku a snažte se nádobu neotvírat.



Nemůžu se dočkat až v ní zkusím upéct chleba, nějakou buchtu nebo masíčko! A co pečete v remosce vy?

SKØG Urban Hub





Tak už jsem konečně i já zavítala do té krásné severské kavárny. Ačkoli stále nevím jak se to přeškrtlé O vyslovuje :D. Nedávno se totiž konalala akce pop-up GARDENING, na které jsem prostě nesměla chybět. Prohlídla jsem si spoustu krásných oděvů z Pokojíku a domů si odnesla květináč s voňavou bazalkou. Když už jsem se měla na odchodu, uvolnil se nahoře jeden stůl, tak se toho muselo využít,žejo.









Dala jsem si tymiánovo citronovou limču, která byla boží do té doby než jsem si ji zamíchala :D. Blbec jsem totiž prvně vypila dost toho sirupu a zbyla mi jen voda. No nic, stane se. Každopádně můj oblíbený dezert cheesecake nezklamal. Byl jahodový (jako ten z Rrrrrrr :D), se supr spodkem ze sušenek s vločkama a nahoře zdobený bazalkovým cukrem, se kterým se mé chuťové pohárky setkaly poprvé. Vzpomínám jak jsem se kdysi kamarádce smála, když si dělala Mojito a spletla si mátu s bazalkou. Ale ono je to nasladko vážne skvělý! Prostor kavány je velký a vzdušný. Přesto je vždy, když jdu kolem, plno. Stojí za to si místo rezervovat. I když jsem tam seděla jen chvíli, cítila jsem se velmi příjemně. Přemýšlím, co tam hrálo za hudbu a už ani nevím, tak předpokládám, že byla zvolena vhodně, protože nerušila :). 

Rozhodně teda doporučuji! 

29. ledna 2015

Fresh Freaks Bistro překvapilo


Když jsem byla poprvé ve Fresh Freaks Bistru, byla jsem zklamaná. Bylo záhy po otevření a bylo vidět, že bude trvat, než se vychytají mouchy. Obsluha byla roztržitá a zmatená a tak jsem po pár minutách odešla. Říkala jsem si ale, že potenciál tento podnik určitě má a že jim dám druhou šanci, protože nějak se začít musí. Dnes jsem měla příležitost svůj špatný první dojem nahradit dojmem novým, lepším. A povedlo se!


V polední pauze jsem si skočila na meníčko. Zaujalo mě hned jak jsem jej na netu našla. Africká arašídová polévka a kuře teriaky s rýží. Ani jedno jsem nikdy nejedla a tak jsem byla zvědavá, jestli mi bude chutnat. A chutnalo moc! Polévka byla opravdu velmi zvláštní, težko k něčemu přirovnatelná, trochu pikantní a trochu nasládlá. No ale kuře?! Maso se rozpadalo a bylo perfektně ochucené. Rozhodně nebudu přehánět, když řeknu, že mi v poslední době nic nechutnalo víc! A to je co říct.


Prostory působí velmi příjemně a útulně. Stoly jsou vyrobeny z palet a zdi ozdobeny vtipnými plechovými tabulkami. Obsluha sympatická. Takže za mě velká spokojenost a rozhodně budu chodit na oběd nebo i večeři častěji!


K úhradě můžete použít i stravenky a jídlo si vzít s sebou. Za obaly není žádný poplatek. A uvidíte, jak se vám bude hodit až přijdete po cvičení hladoví domů (mluvím o sobě pochopitelně :)).

28. ledna 2015

Buďte svěží s Be-fresh



Dnes se otevíral první zdravý brněnský fastfood Be-fresh. Protože jsem byla velmi zvědavá na to jak to tam vypadá, co mají v nabídce a jaká je obsluha, vydala jsem se je vyzkoušet v polední pauze. Na netu jsem si předem vybrala ciabattu s kozím sýrem, špenátem a vlašskými ořechy, protože to je moje oblíbené kombo. Navíc do ní ale dávají hummus, který miluju sám o sobě a nikdy by mě nenapadlo jej zkombinovat se jmenovanými surovinami. Výsledek mě více než mile překvapil.



Až tedy budete příště padat hladem a váhat, které rychlé občerstvení si pro záchranu vašeho života vybrat, zapomeňte na burgery a tortilly. Skočte si do E-pasáže na zdravou a chutnou injekci. Přestože mi slečna za pultem hned z kraje sdělila tragickou zprávu, že kozí sýr není protože kozenky teď mlíčko nedávají a že nechtějí kupovat sýry nadopovaný konzervanty, nabídla mi náhradu v podobě sýru ovčího. Proč jsou kozy za ovcema pozadu v produkci mléka vážně netuším, nejsem farmář, ale s nabídkou jsem souhlasila.



Než byla ciabatta hotová, vyzvala mě slečna k tomu, abych se mezitím občerstvila volně nabízenou vodou. Nebylo to ale potřeba, protože v cuku letu byl můj oběd připraven. Dostala jsem slevu 30% na první nákup a k tomu slevovou kartičku na další nákupy. Protože jsem neměla čas a utíkala s balíčkem do práce, nevyužila jsem ani nabídky zdravých drinků. Za to jsem ale slíbila, že až se stavím přístě, svou chybu napravím. Nemohla jsem si ale nevšimnout smoothie pro supermany, které vyřešilo moje dilema s lehce nabytým mladým ječmenem a dalo mi inspiraci pro jeho využití. Zelený ječmen totiž není žádná velká lahůdka pro fajnšmekry, takže v kombinaci s ananasem, banánem, jablíčkem a špenátem jeho trávová chuť jistě lehce zanikne a navíc do sebe dostanete spoustu vitaminů.



V Be-fresh si pochutnají jak vegetariáni, vegani, vitariáni, celiaci, fitnessáci tak i paleo nadšenci. A i všichni ostatní, kteří se chtějí rychle a zdravě najíst. Najdete jej na ulici Josefská 5. tak šup šup :)

PS: joa berou stravenky! :)

22. ledna 2015

Jak jsem si ušila svou "první" sukýnku.

Zdroj: https://www.facebook.com/Industrabrno

Jako dítě jsem chodila do různých zájmových kroužků. Až se divím, jak jsem to všechno mohla zvládnout. Kromě sportovních a uměleckých jsem byla párkrát i na šití. Jaká byla v duši malé dívenky radost, když si ušila svou první sukni. Co na tom, že se jen sešil k sobě pruh elastické látky. Byla boží. Křiklavě žlutá. A já ji chtěla pořád nosit. Jenže růst nezastavíš a brzo mi byla malá. Od té doby jsem coby "švadlenka" nebyla pořádně schopná ani zašít ručně díru na ponožce. A pak se stal zázrak!

Zdroj: https://www.facebook.com/Industrabrno

Kavárna Industra zorganizovala workshop s názvem Šiju šiju si sukýnku. Hned mi to padlo do oka a začala jsem číst popis. Vhodné pro začátečníky....přineste si vlastní stroj...kolová sukně...
Sakra, nemám vlastní stroj, co teď? Kapacita byla omezená, tak jsem rychle napsala registrační mail s dotazem, zda je možné si nějaký stroj půjčit na místě. Stroj Vám půjčíme, v sobotu s Vámi počítáme a tešíme se.
Jupíííííí. Ale co dál? Kde sehnat vhodnou látku? Volba padla na galanterii Kalců. Najdete ji na ulici Kobližná 21. Na výběr je z velkého množství materiálů i vzorů. Na události workshopu byla doporučena bavlněná látka s rozměrem 1,5 m. To, že se jedná o délku i šířku jsem pochopila až bylo pozdě. Koupila jsem si tmavě modrou saténovou bavlnu (neberte, krčí se) s rozměrem 1,5x 1 m s tím, že přece metr délky mi musí stačit, když chci sukni po kolena. No, jde vidět, že by si měl člověk vždycky před tím, než někam jde, zjistit úplně vše. Totiž kolová sukně je logicky od slova KOLO. Střih sukně je tedy jedno velké kolo a proto musí mít stejnou šířku i délku. Z velikosti 1,5 x 1,5 si totiž ušijete kolovku zhruba po kolena,jak jsem to i já měla v úmyslu. S mými rozměry by mi vyšla těžko minisukně. Hodně jsme se tomu nasmáli, když jsme to zjistili. Takže jsme se domluvili s profi švadlenkami, že já si ušiju sukni áčkovou. No, proč ne, aspoň bude jiná než ostatní a na dalším workshopu už budu vědět.

Zdroj: https://www.facebook.com/Industrabrno

Kurz začínal v 10. Standardně jsem ráno nestíhala a dorazila v 11. Ostuda. Všichni na svých místech u svých strojů. Váhavě jsem na sebe šla upozornit. "Nic se neděje, máte vlastní stroj?" "Nemám." "OK, šila jste někdy na stroji?" "Ehmmm, kdysi. Tvařme se, že spíš ne :)". Usadila jsem se u jednoho ze strojů a koukala se co mám dělat. Asi hodinu jsem si trénovala klasický rovný steh. Teda rovný být měl, ale mně se trošku kroutil :D.

Zdroj: https://www.facebook.com/Industrabrno

Pak byla pauza. Dala jsem si kafíčko a mrkvový dortík. To bylo ale vše (kromě limonády) co jsem až do pěti hodin odpoledne, kdy jsem měla hotovo, zkonzumovala. Takže rada! Svačinu a vodu s sebou!!!

Zdroj: https://www.facebook.com/Industrabrno
Paní krejčové, které nám se vším pomáhaly byly moc milé a ochotné a tak jsem si přes všechna úskalí, křivé stehy, párání a přešívání ušila áčkovou sukni. A mám z ní radost! A aby toho nebylo málo, když se moje babička dozvěděla, že jsem byla na tomto kurzu, rozhodla se, že mi šicí stroj koupí. Dnes si jej jdu vyzvednout. Strašně mě to chytlo a těším se, co všechno si doma ušiju. Hurááá. Doufám, že se na příštím kurzu potkáme :)! Muže nevyjímaje!

A ještě jeden tip na prodejnu s látkami - Šití nití - Jánská 12 - mají krásně vzorované látky.

ŠITÍ ZDAR!