2. září 2014

VESELÁ VAČICE



Protože se mě nedávno kamarád ptal, kam zajít na opravdu dobrého burgra, rozhodla jsem se napsat recenzi na restauraci Veselá Vačice. Tam vás hambáč totiž rozhodně nezklame. Právě naopak. A to rozhodně není vše.


Restauraci najdete v centru města na ulici Běhounská 22, v suterénu domu vedle známého klubu Caribic. Přes léto je na ulici otevřena příjemná zahrádka a dovnitř si, ve vlastním zájmu, raději udělejte rezervaci. Bývá tam poměrně plno.


Stálá nabídka není zbytečně široká, takže máte záruku, že to co vaří umí fakt dobře. Tedy již zmíněné hamburgry (třeba z hovězího pupku), steaky, dva druhy polévky z nihž jedna je obří porce známé hovězí vietnamské Pho Bo, pár bezmasých jídel (lasagne, rizoto) a speciality jako tatarák, žebra nebo křídla. Kromě toho si můžete v poledni zajít na meníčko (denní nabídku sledujte na lunch time). K masu oceníte variabilní nabídku piva (výborné Svijany zůstávají stálicí) a abstinenti si vyberou z nabídky domácích limonád nebo si dají oblíbenou žlutou ZONku.

Velkou výhodou Vačice je příjem stravenek. Znáte to, když máte v peněžence na konci měsíce spoustu stravenek a nevíte kde je udat, když v marketu jich berou jen pár za jeden nákup. Tak už víte kam příště :).

Restaurace je rozdělena na kuřáckou a nekuřáckou část. Výjimkou je poledne, kdy je celý prostor nekuřácký.  Oku lahodí nejen vzhled připraveného pokrmu, ale také obrazy na zdech, které jsou pravidelně nahrazovány novými. Obsluha je velmi milá a pozorná a je připravena i na dotěrné dotazy. Tak jsem se dozvěděla, proč mají na stolech podtácky s nápisem Podobrazy v exilu, že jsou to bývalí zaměstnanci zmíněné kavárny, která dříve sídlila v prostorách Moravské galerie a že se snad brzy dočkáme jejího nového otevření na jiném místě.


Co se jídla týče, ochutnala jsem tentokrát "špičky z vepřové panenky" s pepřovou omáčkou a domácími americkými bramborami + domácí tatarka. Co vám budu povídat, bylo to luxusní. Jak často říkám - hladový člověk, zlý člověk. Po konzumaci té dobroty jsem měla v bříšku jako v pokojíčku (rozuměj příjemně :)).

zdroj: FB Veselá Vačice
Ostatní si dali co jiného než právě burgery s hranolkami. Můžete si vybrat jestli radši klasické, nebo domácí ve zvýhodněné ceně, společně se salátem coleslaw a dipem dle vašeho výběru. K tomu jsou perfektní cibulové kroužky.

Jooo, žádná dieta to není, ale odolat lze těžko. Budeme se muset začít více hýbat abychom si mohli pochutnávat často :).

zdroj: FB Veselá Vačice


29. srpna 2014

Restaurant Day Hipsta Brno

zdroj: Šárka Navrátilová

Jste nadšení kuchtíci, ale neumíte uvařit malou porci a není nikdo pro koho byste mohli uvařit, i když vám to dělá radost? Rádi byste se dozvěděli zda to vaše kuchařské umění stojí za to? Chcete se seznámit s novými lidmi? Chcete si užít neobvyklou atmosféru pouliční mezinárodní události? Tak přesně pro vás je unikátní koncept jednodenní restaurace, kavárny, čajovny (jak chcete). 

Poslední Restaurant day se konal 17. srpna a já mohu hrdě prohlásit, že jsem se toho brněnského zúčastnila, ačkoliv pouze jako host. Díky této akci jsem se taky dozvěděla o obchůdku Pokojík, kde najdete spoustu krásných originálních šperků, tašek i oblečení, a který celou akci zaštiťoval. Všechno se tedy, jak je zjevné, odehrává venku. Na ulici. Někteří hosté se zúčastnili na základě pozvánky na facebooku, jiní se náhodně zastavovali po cestě do obchodu, z procházky se psem nebo z nedělního běhu Lužánkami. Té vůni, hudbě a celkové přátelské atmosféře prostě málokdo odolal. A to je dobře! Přesně to je totiž jeden z důvodů vzniku celého nápadu jednodenní gastronomické provozovny. Spojovat lidi, šířit kulturu a užít si příjemný den u dobrého jídla. A protože láska prochází žaludkem, není divu, že se po chvilce strávené mezi stánkem s čokoládou a překapávanou kávou cítíte jako součást velké rodiny. 

Otevřít si takovou jednodenní prodejnu pochutin je snadné. Stačí vám nějaký stolek, papírové nádobí, kasička a pochopitelně to co jste vlastnoručně připravili. Vzhledem k tomu, že to není pravidelná výdělečná činnost neodvádíte žádné daně a podobně, takže se není vůbec čeho bát.

A kdo šel s kůží na trh v rámci brněnské metropole? 

zdroj: Šárka Navrátilová

Na prvním místě je mou milou povinností zmínit svou kamarádku Lucku, která měla, než jsme se na akci dostali, téměř všechno prodané. Akci tohoto typu si vyzkoušela poprvé a odnáší si z ní mnoho zkušeností. Tak například, že příště přinese dobrot mnohem více, protože se po nich jen zaprášilo.


zdroj: Šárka Navrátilová

Co mě velmi zaujalo, byl stánek s názvem Královny food. Nejen proto, že se od něj táhla nejdelší fronta, ale zejména z toho důvodu, že myslely opravdu na všechno, tedy i na pitný režim, a ve své nabídce měly mimo jiné i osvěžující mošt. Kromě toho jsem od nich ochutnala epesní domácí tortillu s dýňovou pomazánkou (všímáte si mé posedlosti dýní, jo?), kamarádce jsem ukousla tortillu na sladko s ostružinovým chutney (čti čatný) a když u vedlejšího stolku došlo pečivo, byly holky připravené se okamžitě podělit.


zdroj: Šárka Navrátilová

Další, neméně zajímavý zážitek, jsem měla u stánku ajala chocolate. Dozvěděla jsem se, že je možné takřka „na koleni“ v domácích podmínkách provozovat manufakturu na čokoládu. A ne ledajakou. Kvalita se tady snoubí s originalitou. Doporučuji především těm, co mají v oblibě opravdu hořkou a poctivou čokoládu z kakaových bobů a rádi zkouší nové chutě. V ajale totiž dostanete například čokoládu s krystalky mořské soli, semínky chilli nebo různými druhy ořechů. A protože jíst se má i očima, oceníte krásný obal s nápisem 100% lásky. To chceš!

A to je pouze malý výběr toho co jste mohli na Smetance ochutnat. Příští Restaurant day se bude konat 15. listopadu 2014. Místo bude upřesněno a aktuální informace můžete sledovat na facebookových stránkách Restaurant day hipsta Brno. PS: vzhledem k tomu, že taky ráda vařím, jsem se rozhodla pro příště kromě ochutnávání taky něco sama připravit a doufám, že vás článek motivoval a zapojíte se taky. Ať už jako provozovatelé nebo hosté. 


A protože mi zase v pravou chvíli odešel telefon, jsou fotky vypůjčené z FB RDH Brno - Šárka Navrátilová. Díky!

EDIT: Ještě že má člověk kamarády, co mají funkční mobily :D. Takže ještě pár obrázků od Klárky.



BROWNIE s višňovou marmeládou od Ajala chocolate <3

yummi :D

23. srpna 2014

Dýňová polévka s jablky



Tolikrát jsem za poslední dobu šla přes Moravák aka "bývalý Zelňák" a tolikrát jsem si chtěla koupit dýni Hokkaido. A nakonec jsem si pro ni musela skočit v sobotu v 9 večer do Billy. Joo kdo nemá v hlavě, má v nohách. Na dýňovou polévku jsem ale měla chuť už dlouho a tak jsem se rozhodla že si ji prostě uvařím i když je příprava poněkud náročná a já budu večeřet skoro v noci. Mou negativní vlastností je totiž mimo jiné  to, že když něco chci, musím to mít hned. Ale stálo to za to!

Recept je z mé oblíbené kuchařky Albert od Dity Pecháčkové. Pochopitelně jsem si jej ale zase trochu upravila, protože dávat do dýňovky česnek mi připadá slušně řečeno zvláštní.

POTŘEBUJEŠ:

olivový olej
2 cibule
1 střední dýně Hokkaido
3 červená jablka
kuřecí bojon (nebo lépe půl litru vývaru)
sůl
mletý zázvor
opražená dýňová semínka
toastový chleba

POSTUP:

Na olej dáme smažit cibuli. Mezitím si oloupeme dýni a rozkrojíme ji napůl (na tohle si dámy radši přizvěte silného muže, jde to docela těžko). Lžící z ní vyndáme dužinu se semínky a zbytek nakrájíme na kousky. Dužinu nevyhazujte. Až bude chvilka času, vylovte z toho semínka a opečte si je nasucho na pánvi. Neznám nic lepšího! Cibuli zaprášíme lžičkou mletého zázvoru a dál smažíme. Oloupeme si 2 jablka, vyndáme jadřince a nakrájíme taky na kousky. Pak to všechno (dýni + jablka) přihodíme k cibuli, zamícháme a necháme chvíli (třeba 5 minut) dusit pod pokličkou, aby nám to pustilo šťávu a provonělo celý byt. Potom přilijte buď vývar nebo vodu s kostkou kuřecího bujonu. Tolik aby to zakrylo obsah hrnce. Chceme mít polévku hustou :).
Teď se to bude 20 minut vařit na mírném ohni. Až je vše měkké, rozmixujeme to ponorným mixérem a dochutíme solí, případně zázvorem (já ho dávám hodně :)). Záleží jak vám chutná.
Ozdobíme plátky z posledního jablka a opraženými dýňovými semínky. Podáváme s opečeným toastovým chlebem pokapaným olivovým olejem.

No a to je všechno přátelé. Vypadá to jednoduše? No, řeknu vám, že krájení cibule jsem po dlouhé době obrečela a v dýni jsem málem zalomila nůž (ještě že jsem si tím neublížila :D) ale za tu námahu to stálo. A venku je tma a prší a já jsem za pár dní zas o rok starší a pomalu k nám přichází podzim a to se léto ani moc nerozloučilo. A pokud z toho máte depku jako já, ta polévka vás dotane na nohy.

8. dubna 2014

JAMU - koncerty

Nejsem z těch co aktivně poslouchají vážnou hudbu. Minulý rok se mi ale naskytla možnost být na koncertu kontrabasů na Janáčkově hudební fakultě a byla jsem ohromena. Tušili jste vůbec, že se tam KAŽDÝ VŠEDNÍ DEN něco hraje, a že vstupné se pohybuje od dobrovolného do 80 Kč?
Vybrat si můžete z různých stylů a hudebních nástrojů. Já se chystám mimojiné na jazz, ovšem dnes jsem si byla opět po roce poslechnout kontabas a byl to zase výjimečný zážitek. Dámy rozhodně nalákám na sympatické hudebníky. Jen se podívejte na fotky a video!



Piotr Zimnik. Zdroj:google
A abyste věděli, oni na ten nástroj nehrají. Oni se s ním mazlí a objímají ho a on pak za odměnu vydává zvuky, které jsou nejen balzámem pro vaše uši, ale především pro vaši duši. Kontrabas je velmi zvučný, vášnivý a "smutný" nástroj, který rozvibruje okolí takovým způsobem, že cítíte každý jeho záchvěv až pod kůží. Pokud máte rádi (vážnou) hudbu, neváhejte a běžte si ty mladé nadšené lidi poslechnout. A pokud vážné hudbě neholdujete, běžte stejně! Člověk totiž potřebuje zažívat nové věci a uvidíte, že vás to příjemně překvapí.

Rozvrh vystoupení naleznete na stránkách fakulty >>TADY<< . Tak na co ještě čekáte? :)

27. března 2014

DEBUT - Bytová restaurace



Minulou sobotu jsem projížděla lajky a komentáře na svém FB účtu a všimla jsem si lajku od Restaurant Day Brno. Pochopitelně jsem byla zvědavá co to je, tak jsem celý jejich profil prošmejdila včetně stránek co se jim líbí a narazila tak poprvé na DEBUT!

Ostuda je, že většina lidí se o DEBUTu dozvěděla z novin a mě tato informace dlouhou dobu míjela. Stydím.
Nicméně jsem se rozhodla, že si tam jednou určitě zajdu. Jenže, protože už se znám a vím, že když si řeknu "jooo tam jednou zajdu" tak se pak nemůžu rozhoupat a nakonec z toho při nejhorším třeba i sejde úplně, rozhodla jsem se najít si první nadcházející událost a přihlásit se HNED!

BRAMBOROVÝ KRÉM - Hodnotím jako TOP z celého menu!


A co to ten tajemný DEBUT vlastně je? Gastronomický, gastronautický nebo gastrosexuální zážitek, jak chcete! Stalo se vám někdy, že jste pozvali partu přátel k sobě na večeři? A chutnalo jim? Kamarádům Josefa Skládanky a Vladimíra Kokolii očividně moc! Jinak si nedovedu vysvětlit jejich odhodlané nasazení k realizaci bytové restaurace, kam si můžete i vy zajít vychutnat domácí a s láskou připravené jídlo, tak jak jsem to v pondělí měla čest zažít já.

POMALU PEČENÉ VEPŘOVÉ S HOŘČIČNOU OMÁČKOU, PEČENOU CIBULÍ A RAJČATY.
Funguje to následovně. Na webových stránkách ( http://www.byt-debut.cz/ ) si vyberete menu. Neváhejte a běžte hned! Obávám se totiž, že vlivem raketové oblíbenosti a medializace bude postupem času velmi těžké se k nim vůbec dostat. Ale nemalujme čerta na zeď. PS: doufám, že budu mít přednostní místo, ale nikomu to neříkejte :). U meníčka máte zobrazeno počet přihlášených strávníků. Minimum je 6, maximum 12. Kliknete na tlačítko "chci se zúčastnit", vyplníte kontaktní údaje a odešlete. Na e-mail vám přijdou platební údaje, podle kterých zašlete předem částku, vypočtenou na základě plánovaných surovin a ostatních nákladů, rozuměj nájem bytu. Částky za večeři jsou ale dle mého názoru minimální. V ceně je 3 chodové menu s vodou a vínem. Pro představu, mně bylo naservírováno : Bramborový krém, pomalu pečené vepřové  maso s hořčičnou omáčkou a citronový koláč (+ víno a voda)  a platila jsem 260 Kč. Pro srovnání, toto je cena nižší než lahev vína v centru města.

CITRONOVÝ KOLÁČ

No a pak už se jen můžete těšit na příjemnou společnost nadaného a velmi skromného kuchaře (hovořím-li o Jožovi, na Vladimíra si posvítíme příště :)), na prostředí typického Brněnského bytu s vysokými stropy a na spolustolovníky, ve kterých můžete jistě najít nové přátele. Nás se sešlo 6 a výborně jsme si rozuměli. Suma sumárum jsem se výtečně najedla, skvěle pobavila a odcházela s nenahraditelným zážitkem.

Týmu DEBUTu přeji ať jim elán vydrží, ať jim zůstane láska pro vaření a především děkuji za skvělý večer! Brzy na shledanou :)

13. března 2014

SCALA NASLEPO


Dnes se s vámi ráda podělím o zážitky ze včerejška. Včera byl totiž báječný den! V první řadě bych ale ráda všem vysvětlila jak je to s tím mým kavárenským povalečstvím. Spousta lidí si totiž myslí, že se recenzemi živím a celé dny jen vysedávám u kávičky. No, bylo by to fajnové, ale není tomu tak.
Světe div se, jsem zaměstnaná v oboru, který nemá nic společného s gastronomií. A abych vám mohla podávat aktuální informace, musím si i na to povalečství vydělat. Spolupráce s rádiem je free a vše dělám jen proto, že mě to velice baví. Tak abyste si nemysleli, že je to tak jednoduché :).

A teď už ke včerejšku. Míša Migotová v minulé audio recenzi odhalila, že chodím běhat. No, jsem naprostý začátečník a spíš se tak nějak ploužím, ale strašně mě to nadchlo a včera jsem uběhla (pro mě neuvěřitelných) 7 km! Takže jsem si psychicky ulevila a pak mě konečně čekalo mé první promítání naslepo v kině Scala.

O co jde?
Především o to, že jdete na film, aniž byste předem věděli na jaký. No není to super? Prostě jdete a necháte se překvapit! A že máme občas v životě málo milých překvapení.

Jak je to s placením?
Předem neplatíte nic. Kdo by si taky dobrovolně kupoval zajíce v pytli, že? Ale dobré je, vyzvednout si lístky předem. Stává se to totiž čím dál víc oblíbenější a je možné, že byste se dovnitř jinak nedostali. Taky doporučuji přijít na projekci s předstihem. Nám se to nepovedlo a tak na nás zbyla VIP první řada. Nicméně to byl o to silnější zážitek. V téměř vodorovné poloze se zakloněnými hlavami naše oči kmitaly po plátně jako pingpongové míčky a zvuk námi procházel vibracemi vysokého napětí.




Co když se mi film nelíbí?
Tak máte možnost se do deseti minut od začátku zvednout a odejít bez placení a navíc dostanete na baru malé pivo zdarma jako kompenzaci. Není tedy důvod to alespoň nezkusit!

Co hráli? 
Většinou údajně hrají zahraniční filmy s anglickými titulky. Včera to byl švédský film Zvuk hluku (Sound of noise) , který tímto vřele doporučuji ke stažení. Pokuste se nečíst popis ani recenze a budete mít podobný zážitek jako my. Mě konkrétně to naprosto nadchlo! A tak, jak mám jakýsi osobní senzor na kvalitní hudbu, kdy mám husí kůži, mám něco podobného s filmy a zábavou obecně. Jakmile ukápne slzička nebo prostě brečím smíchy, vím, že je to dobré. A u tohoto filmu jsem zažila obojí.



Co až film skončí?
Tak se svobodně rozhodnete, zda a jak promítání finančně ohodnotíte a příspěvek odevzdáte při východu ze sálu. A zejména pro studenty nebo prostě pro všechny co (narozdíl ode mě) ráno nevstávají do práce je po promítání připravena afterparty v prostorách kina. Tak nějak tuším, že to zavání dobrou zábavou :).

Takže šup všichni na příští Scalu naslepo! See ya there!