11. listopadu 2013

PEČENÁ ZELENINA


Pečená zelenina je vlastně takový (pod)zimní salát. Zahřeje vás, zasytí, je pěkně barevný a plný vitamínů!

POTŘEBUJEŠ:

cibule
česnek
mrkev
červená řepa
olivový olej
sůl
pepř
bylinky

Zeleninu použijte podle vaší chuti. Záměrně neuvádím množství, protože je to jen na vás kterou máte radši. Výborná je také pečená dýně a cuketa.


POSTUP:

Troubu předehřejte na 220°C, mrkev a řepu oloupejte a nakrájejte na špalíčky. POZOR! Řepa hodně barví, takže si po nakrájení rychle umyjte ruce. Pak už jde barva jen težko dolů :). Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Česnek rozdělte na stroužky, oloupejte a přihoďte k zelenině. Zakapejte olivovým olejem, pořádně osolte a opepřete a použijte své oblíbené bylinky. Hodí se tymián nebo třeba bazalka. Recept uvádí dobu pečení 30 minut (do změknutí) ale já jsem pekla 45 minut. Vždy tedy záleží na konkrétní troubě. Musíte to prostě kontrolovat :)

TIP! PEČENÝ ČESNEK SI NECHTE NAKONEC. JE TO TO NEJLEPŠÍ! MOHLA BYCH HO JÍST JEN TAK SAMOTNÝ! A na zeleninu můžete posadit například kozí sýr a zakousnout celou tu dobrotu čerstvým chlebem!



4 komentáře:

  1. To je moje nejoblíbenější jídlo, mám období, kdy ho jím fakt denně :) Stačí použít trochu jinou zeleninu, jiný sýr, nebo třeba před koncem navrch klepnout vajíčko a je z toho zase úplně jiná kombinace chutí.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je nádhera! :-) Se sýrem bych si hned dala. :-[ Ani batát by tam nebyl špatný, co?

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to parádně, určitě vyzkouším, nemohu česnek, tak snad nebude vadit, když tam nebude.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! :)