29. ledna 2014

NYMPH()MANIAC



AKA Zapomeňte na lásku

Upozorňuji všechny čtenáře hned v úvodu, aby přestali číst za včas tento příspěvek, pokud mají v plánu jít do kina na film Nymfomanka (1,2). Ne snad proto, že by bylo mým prvoplánovým záměrem zmíněný film hanit, ale zdá se, že mám na snímek tak rozporuplný názor, že by to mohlo ovlivnit něčí pohled na věc a to bych nerada. Jen ať si každý udělá obrázek sám. Jsem zvědavá, kolik komentářů se tu objeví. Předpokládám totiž, že spousta z vás již mělo tu čest a zajímá mě, co si myslíte vy. Tak, jdeme na to.

Proč jsem se rozhodla strávit v kině několik hodin ve společnosti nymfomanky? Rozhodně kvůli doporučení několika přátel. Neviděla jsem totiž ani trailer, ani jsem si nečetla recenze, a dokonce ani neznám tvorbu režiséra Larse von Triera. Šla jsem tedy tam tedy s čistým štítem, i když představu jsem měla, pochopitelně. Vrhla jsem se na oba dva díly po sobě ať to vezmu pěkně z gruntu. Upřímně, mé představy byly rozmetány po celém kinosále.
Nakolik jsem čekala, že to bude sexuální, myslím tím erotické, vášnivé a nabité energií, bylo to nakonec v mých očích jen vulgární. Dost. Zajímavé je, že když si čtu recenze na ČSFD, většina mužů  film velmi chválí, naopak ženy to tak růžově nevidí. Konkrétně se domnívám, že to není film vhodný do kina, rozuměj pro velkoplošnou projekci. Vzhledem ke skoro až porno scénám, nehezkým fotkám nehezkých intimních oblastí a celkové roztahanosti minimálně prvního dílu, u kterého bych zvládla dělat dalších 10 věcí a pořád stíhala děj (nebo vlastně neděj) si myslím, že koukat na to doma na svém mini netbooku, mám z toho možná jiný dojem.
Jak říkám, první díl byl pro mne celkem nudný. Nebo spíš střídání nuda x extrém. Jediný kdo to zachránil byl skvělý Shia LaBeouf v hlavní mužské roli a Uma Thurman s její hysterickou scénou = silný zážitek.
Děj je vyprávěn hlavní hrdinkou a rozdělen na kapitoly. Každá kapitola je pak přirovnána jejím posluchačem k asexuálnímu zážitku. Někdy jsou metafory naprosto úchvatné a zajímavé, jindy by se člověk ukousal nudou nebo nejradši film přetočil. Hrdinky mi bylo chvílemi strašně líto a chvílemi jsem měla pocit, že je snad úplně blbá a že si za všechno může sama a rozčilovala mě k nepříčetnosti. Po rozpačitém prvním dílu jsme se přesunuly do jiného sálu na dvojku a já si říkala, co bude proboha dál.
Dvojka má o dost lepší spád. Je ale taky o dost brutálnější. Zapomněla jsem se zmínit o cenzuře filmu, která na vás vyskočí jako varování před začátkem prvního dílu. Jako všichni ostatní jsem si říkala, coo, já nechci žádnou cenzuru sakra. Já to chci vidět tak jak to je. Po shlédnutí obou dílů přemýšlím, co je asi zhruba ve verzi necenzurované a nedovedu si to představit. Ale zpátky ke druhému dílu. Tam je hlavní hrdinka už starší a hraje ji jiná herečka (mne osobně velmi nesympatická) přestože hlavního hrdinu hraje stále Shia. To vypadá divně. Jeho potom taky nahradí jiný herec, ale až později a je to nepřirozené. Konec druhého dílu mě šokoval. Jasně, něco jsem tušila, ale moje představa se stokrát znásobila a malinko přetransformovala.

Shrnutí. Do kina bych na to nešla (ale proč z toho nevytřískat co nejvíc. Rozdělení na dva filmy je velmi chytrý tah. Zaplatíte dvakrát žejo :) a ta masová propagační kampaň asi taky něco stála).
Po shlédnutí obou dílů se ve mě snad poprvé v životě pralo milionstopadesáttisíc pocitů. Nebyla jsem schopná se upřímně rozhodnout, jestli se mi to líbilo nebo ne, nemohla jsem absolutně pojmenovat, jak mi po tom filmu je, jen jsem věděla, že myslet na něj budu dlouho a ráda o něm budu diskutovat. Pokud bylo toto Trierovým záměrem, pak se mu to dokonale povedlo. V tom případě ale nechápu, jak může někdo o filmu říct "jen" bylo to super. WTF??
Z doslechu vím, že několik lidí v průběhu filmu odešlo. Asi se nedivím, není to nic pro slabší povahy.
Někteří diváci se zase pitomě chichotali nevtipným scénám. Ale to je klasika.
Co víc k tomu říct? Snad jen, udělejte si, prosím, názor každý sám. Hodnocen je film (alespoň jednička) na ČSFD na 78%. Jsem zvědavá, co na to řeknete a můžeme to pak probrat. S některými prostřednictvím komentářů a s některými nad sklenkou vína  něčeho ostřejšího!

PS: kdyby někdo sehnal tento plakát! Chci ho! <3




5 komentářů:

  1. já viděla trailer a zklamal mě, tak nevím, zda se podívat nebo ne :) ale asi to prubnu

    OdpovědětVymazat
  2. Jak můžou vyměnit hlavní hrdinku? :-D

    OdpovědětVymazat
  3. No, protože se jedná o sexuální éru od mladistvého věku do 50 let, hraje nymfomanku mladou jiná herečka než nymfomanku "starou". O to by tak nešlo, ale když už tak měli jejího přítele vyměnit ve stejnou dobu.

    OdpovědětVymazat
  4. Kdes to stáhla? :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Drahý anonyme, nevím co tím myslíš. Byla jsem na tom v kině. Myslela jsem, že je to z příspěvku patrné :D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! :)