29. července 2013

SALÁT S JABLKY A KOZÍM SÝREM


Toto je nejlepší salát evr. Fakt! S kozím sýrem jsem se poprvé setkala v podobném salátu v bistru Franz. Do té doby jsem ho nechtěla dát do pusy (neptejte se). Byla to láska na první mlask :D. Všechny prosím - VYZKOUŠEJTE HO!

Varování - už nikdy nebudete chtít žádný jiný salát. 

Recept jsem odkoukala u "Franze", jen zálivka je má vlastní. Stále jsem totiž nebyla schopná koupit aceto balsamico.


POTŘEBUJEŠ (4 normální nebo 2 nenažrané porce) :

Na salát:

Jakýkoliv listový salát. Používám buď ledový nebo římský.
3 středně velká sladká červená jablka
100 g čerstvého měkkého kozího sýra (nebo se dá v běžném obchodě koupit 120 g kozího sýra s bílou plísní  - podobný jako náš hermelín - je použit v dnešním receptu)

Zálivka:

2 lžíce olivového oleje
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce citronové šťávy
2 kávové lžičky medu
špetka soli

Na jablka zvlášť:

půl citronu

POSTUP:

Jasně že není třeba popisovat jak se krájí jablka nebo trhá salát na kousky, ale jestli chcete mít salát hezký, je důležité udělat jednu věc! Nakrájená jablka dejte do misky a pokapejte rychle šťávou z půlky citronu. Nezhnědnou! Pak už jen promíchejte s ostatními ingrediencemi a zalijte zálivkou. Jo a k salátu je super opečený tousťák. Dobrou :o)


7 komentářů:

  1. Já kozí sýr miluju! Podobný salát dělám, akorát přidávám ještě hrozny. On vůbec sýr a ovoce je dobrá kombinace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, sýr a hrozny ( + vínečko) = <3! Já bych mohla kozí pořád. A stejně nejlepší kombinace je se špenátem a vlašskýma ořechama!

      Vymazat
    2. Já mám ještě ráda kombinaci se špenátem, ořechy a borůvkama...a to víno k tomu :)

      Vymazat
    3. borůvkama? Tak to je teprv super! Vyzkouším..pokud seženu borůvky které nestojí milion :D je to všechno děsně předražené :(

      Vymazat
    4. Já využila výletu do jižních Čech a naškubala si vlastní zásoby. I když připočítám náklady na výlet, pořád to vyšlo asi líp jak borůvky někde v supermarketu :)

      Vymazat
  2. Kozí sýr v kombinaci s jablky či zeleninou jsem nejedla, ale samotný mi moc chutnal! :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! :)