16. dubna 2015

REMOSKA



Starý dobrý český vynález! Je to vlastně taková malá elektrická kulatá trouba se zapékací mísou dohromady. Pamatuju si, jak jsem byla kdysi u babičky své kamarádky a mluvilo se o rozpékání rohlíků v remosce. No vůbec jsem netušila o čem je řeč. Tak teď už vím a tento poklad se mi dostal do rukou. Remoska je skvělá především pro lidi, co bydlí v malém bytě, nemají dost místa, financí nebo čehokoliv na klasickou troubu. Taky pro všechny co chtějí ušetřit a nevaří zrovna pro desetičlenou rodinu. Náklady na provoz jsou pochopitelně mnohem nižší než za klasickou troubu, kterou musíte celou předehřát ať už v ní pečete třeba jen pár muffinů nebo červenou řepu, která je prťavá a peče se dlouho.



Jídlo z Remosky je šťavnaté a vynikající. Když jsem v ní teď pekla poprvé, říkala jsem si, že je škoda, že to z ní nebude tak vonět jako z klasické trouby. Opak byl ale pravdou. Na víku jsou totiž dva ventilky, které odvádí páru ven, no a s tou párou taky tu boží vůni! Takže o : "jééé tady to krásně voní," nepřijdete :)

A teď už k receptu na zapečené brambory s rajčátkama:

POTŘEBUJEŠ:

půl kila brambor
3 stroužky česneku
1 velký rajčatový protlak
250g cherry rajčat
olivový olej
kousek másla
nastrouhaný tvrdý sýr (já použila Gran Moravia)
1 vejce
bylinky (třeba bazalka, medvědí česnek a oregano)
sůl a pepř

POSTUP:

Připravíme si rajčatovou směs. Do mísy dáme protlak, nakrájená rajčátka, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr, bylinky a sůl a pepř dle chuti, vejce a lžíci olivového oleje. Podle potřeby přidáme trochu vody. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, remosku vyložíme do poloviny pečícím papírem (usnadní vám to práci s mytím), vymažeme olejem a poklademe vrstvou brambor. Na brambory přijde rajčatová směs. Na ni zase brambory. Vrstvy střídáme, zakončíme bramborami, na které nakrájíme kousek másla, přiklopíme víko a teprve teď strčíme do zásuvky a zapneme. Žádné předehřívání :). Pečeme dozlatova, zhruba 35-45 minut. Kontrulujte otvorem ve víku a snažte se nádobu neotvírat.



Nemůžu se dočkat až v ní zkusím upéct chleba, nějakou buchtu nebo masíčko! A co pečete v remosce vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář! :)