16. dubna 2015

Domácí špenátové ravioli



Dlouho jsem chtěla doma vyzkoušet domácí těstoviny. Možná proto, že na ně velmi ráda chodím do brněnské restaurace Cattani. Vybavena pouze surovinami a velkým silikonovým válečkem, pustila jsem se do díla za pomoci upraveného receptu "itala v kuchyni" :). Moc věcí k tomu vlastně není potřeba, ale když nemáte stroj na těstoviny, něco se holt naválíte.

POTŘEBUJEŠ:

Na těsto:

400g hladké mouky
4 vejce
lžíce olivového oleje
voda podle potřeby
sůl

Na náplň:

špenát dle sezony (nejlépe čerstvý, ale může být i mražený) cca 300-400g
1 kelímek ricotty
2 stroužky česneku
200g parmazánu nebo Gran Moravia
1 žloutek
máslo
sůl a pepř

POSTUP:

Smícháme všechny suroviny na těsto a vypracujeme hladké vláčné těsto, které dáme aspoň na půl hodiny do lednice. Mezitím si připravíme směs na náplň. Na olivovém oleji krátce osmažíme na kousky nakrájený česnek, přidáme špenát a krátce prohřejeme. Pokud máme mražený tak samozřejmě necháme rozpustit a změknout. Poté necháme chvíli vychladnout, v míse smícháme s ricottou, přidáme polovinu nastrouhaného sýra, dochutíme solí a pepřem, ochutnáme a když je směs podle naší chuti, přidáme žloutek. Pořádně promícháme.



Těsto si vyválíme na 4 díly. Pracuje se s ním pak lépe. Vyválíme na co nejtenší plátky a na 2 klademe lžičkou hromádky směsy. Dalšími dvěma díly těsta přikryjeme, přimáčkneme a odkrojíme čtverečky. Vidličkou pak přimáčkneme okraje. Když vám trocha náplně vyleze, vůbec to nevadí. I když ty moje příšerky vypadaly vážně docela hrozně, uvařily se všechny na jedničku a nic nevypadlo :).
V hrnci přivedeme osolenou vodu s kapkou oleje k varu a vkládáme do ní ravioli. Když vyplavou nahoru, jsou hotové. Ale pozor! Někdy se ty mršky přichytávají na dno a musíte je trošku popostrčit. Uvařené ravioli stačí přelít rozpuštenám máslem a zasypat zbylým nastrouhaným sýrem. Je to luxus!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář! :)