8. prosince 2014

Pomazánka z červené čočky



Jak už asi všichni víte, na letošním mém prvním aktivním Restaurant Day jsem mimo jiné servírovala pomazánku z červené čočky. Dělala jsem ji pro tuto příležitost poprvé a hned předčila má očekávání :). Nejen že je příprava opravdu jednoduchá, jak už to tak u pomazánek bývá, ale navíc je to jídlo zdravé a určitě s ním potěšíte nejednu návštěvu. Komu by se taky pořád chtěly jíst pizza šneci nebo chlebíčky, no ne?

POTŘEBUJEŠ:

200 g červené čočky
1 cibule
3 stroužky česneku
1 mrkev
cherry rajčátka
olivový olej
sůl
pepř
bazalka

POSTUP:

Čočku si důkladně propláchneme a dáme vařit na 15 minut (nebo dle návodu). Mezitím na oleji krátce osmahneme cibuli a česnek. Je jedno na jak velké kousky (vše se bude mixovat). Přidáme nakrájenou mrkev (můžete použít i mraženou) a necháme opékat do změknutí. Jakmile je čočka uvařená, slejeme ji, pokud se nám všechna voda nevyvařila, což záleží na tom kolik jí tam dáte a dáme ji do nádoby vhodné na mixování. Přihodíme cibuli s česnekem a mrkvičkou. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Dle konzistence přidáme olivový olej tak, aby byla směs krémová. Osolíme, opepříme a přidáme na malé kousky nakrájená rajčátka a natrhanou bazalku. Pomazánka chutná nejlépe vychlazená, jenže u nás je tak oblíbená, že ji vždycky zbaštíme rychleji než stačí vychladnout :).

1 komentář:

  1. Červená čočka je luxusní. Pomazánku jsem ještě nezkoušela, super recept :-) Máš to tady moc hezké :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! :)